GESCHIEDENIS


Vele jaren heeft Vragender een jongerenvereniging gekend met de naam KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). Binnen de KPJ werd erg veel gedaan op gebied van sport en spel ter lering en vermaak. Het had zijn plaats in de Vragenderse dorpsgemeenschap en heeft velen veel plezier gebracht. Menigeen kwam zo actief in aanraking met andere soorten sporten en er werd erg veel gedaan op het creatieve, maar ook culturele vlak.

Hier is ook de basis gelegd voor de toneelvereniging. Enkele KPJ leden die elkaar kenden van de culturele dagen staken de koppen bij elkaar om de mogelijkheden te bekijken om tot een toneelvereniging te komen. Er ging medio 1979 een infobrief door het dorp met het doel om potentiële leden te werven. Vele problemen moesten worden overwonnen maar het is gelukt om een vereniging, toen nog in oprichting, van de grond te krijgen. De grote gangmaker van het eerste uur is Johan te Molder geweest. Er werd een zaal gevonden voor de uitvoeringen en repetitieruimte in de toenmalige lagere school.

Wij hebben onze toneelvereniging een naam gegeven, namelijk Tof Volk. Waarbij ‘Tof’ staat voor leuk, gezellig en ‘Volk’ voor de mensen van de vereniging, maar zeker ook ons trouwe bezoek.

Het allereerste stuk was een blijspel, geschreven door Eggengoor met als titel “Zilveruitjes en augurken”. Dit blijspel is gespeeld in zaal Wolterink, in prettige samenwerking met de toenmalige zaalhouder: de familie Wolterink. Eenvoudig met een geleend podium, geleende gordijnen en slechts 6 lampen van 80 Watt, welke in een groot augurkenblik waren gemonteerd en schakelbaar waren via erg veel tweelingsnoeren.

Door allerlei ontwikkelingen was er geen gelegenheid meer in zaal Wolterink om op te treden en via een eenjarig optreden in zaal Overkamp, konden we jarenlang met plezier onze voorstellingen opvoeren in café-restaurant Beneman, een warme en knusse zaal. De laatste jaren is onze thuisbasis weer zaal Overkamp. Hier hebben we letterlijk en figuurlijk veel meer de ruimte.

Comments are closed.